Etnomuzeum

Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu
Wystawa stała Tajemnice codzienności. Kultura ludowa i jej pogranicza od Kujaw do Bałtyku (1850-1950) prezentująca życie codzienne ludzi zamieszkujących wsie i małe miasteczka
Tak żyli ludzie 100, 150 lat temu...

Pranie, maglowanie, prasowanie

"Pranie urządzano w miarę potrzeby, kilka razy w roku, najczęściej wiosną i latem.
Najstarszymi środkami piorącymi była mydlnica lekarska oraz tzw. ług
otrzymywany przez zalewanie gorącą wodą popiołu z drewna bukowego bądź osikowego.
W późniejszym czasie coraz częściej używano szarego mydła.
Po wyparzeniu odzież zanoszono do rzeki lub jeziora i prano kijankami.
W końcu XIX wieku upowszechniają się tary do prania.
Odzież suszono na płotach, rozkładano na trawie lub wieszano na lince,
przypinając drewnianymi klamerkami."





U balwierza, cyrulika, golibrody...

"Na początku XX wieku w miasteczkach zaczęły pojawiać się zakłady fryzjerskie.
Często pełniły one rolę swoistego "salonu towarzyskiego".
Można tam było nie tylko się ostrzyc i ogolić, lecz również porozmawiać
na aktualne tematy, poczytać gazetę"

Dawne akcesoria fryzjerskie


Salon fryzjerski Wiktora Kuźmińskiego, który powstał na golubskim rynku w 1902 roku


Utensylia przedwojennego gentelmana


Zwyczaje higieniczne z udziałem olejków kwiatowych
i wody kolońskiej Przemysławka produkowanej od 1919 roku


Na zakupy

"Wiejskie sklepiki zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku.
Punkty sklepowe mieściły się z reguły przy mieszkaniach osób, które nimi zarządzały.
Najbardziej popularne były sklepiki, w których sprzedawano "towar mieszany".
W sklepach wiejskich prowadzono również transakcje wymienne,
podczas których można było zamienić produkty własnego gospodarstwa na towary fabryczne.
W sklepikach kupowano zazwyczaj rzeczy niezbędne,
których nie wytwarzano we własnym zakresie."

Skład kolonialny
Rywałd, 1937


Bydgoskie towary luksusowe


Butelki po "miksturach" ;)


Kuchenna makatka
"Jak żona gotuje
Mężowi obiad smakuje"


Kurs gotowania
1939

"Od początku XX wieku pożywienie wiejskie zaczęło się zmieniać.
Podczas kursów kulinarnych kobiety uczyły się pieczenia ciast i robienia przetworów.
Na łamach czasopism przeznaczonych dla ludności wiejskiej
zamieszczano rady dotyczące przygotowania zdrowego jedzenia.
Zwiększyła się liczba nowych potraw, wprowadzono do jadłospisu
różnorodne zupy, wypieki, przetwory z owoców i warzyw."

Na stole i w spiżarni


Na jarmarku

"Powszechnie panującą zasadą było to,
iż w trakcie sprzedawania i nabywania towaru należało się targować.
Regułą było również krytykowanie nabywanego produktu w celu obniżenia jego ceny.
Sprzedający podawał przeważnie cenę wyższą od wartości towaru,
zaś nabywający starał się zmniejszyć ją do minimum.
Konia należało sprzedawać z uzdą, a krowę z postronkiem.
Przy zakupie, szczególnie zwierząt (konia, krowy)
prawie zawsze stosowano w całej Polsce zasadę litkupu,
czyli poczęstunku alkoholem, który był oznaką zakończenia transakcji." 

Na polu


Rządca majątku sprawdza jakość wykonywanych prac na polu
lata 30. XX wieku





"W okresie zaborów władze pruskie uznały bartnictwo za szkodliwe dla gospodarki leśnej
i zakazały hodowli dzikich pszczół w lasach, w ulach drążonych w pniach sosen.
Na początku XIX wieku zaczęło rozwijać się pszczelarstwo,
polegające na hodowli pszczół w pasiekach przyzagrodowych.
Najstarszą formą uli stosowaną w pasiekach były
ule drążone w drewnianych kłodach. Znano też ule słomiane.
Ule skrzynkowe zaczęto wprowadzać do użytku w okresie międzywojennym."


Słomiane ule tzw. kószki




Okres Bożego Narodzenia i kolędowanie




Ołtarzyk-szafa Tajemnice Różańca - rzeźbiony przez ponad 7 lat
przez mieszkańca Szubina zgodnie z nakazem otrzymanym we śnie



Sierpień 2021

Komentarze